Leta i den här bloggen

torsdag 29 januari 2015

Svenska. Epok läsning. En bra bit in.

Hej där. för inte så länge sedan så läste jag över halva delen av boken och vidare. Jag har däremot inte avslutat den än och jag är inte jätte nära slutet heller. Närmar mig en tre fjärdedelar av boken för att vara mer exakt. Den har varit rolig att läsa och jag gillar den hittills i alla fall.

Vad har då hänt sen senaste gången  jag skrev det första blogginlägget? Väldigt mycket, eftersom jag nu är en god bit över hälften medans då så var jag några sidor in. Huvudkaraktärerna har, tillsammans med några andra karaktärer dragit ut och är i full gång med sin jorden runt resa. Ett överhängande hot har introducerats i form av att de är efterlysta av den brittiska polisen. Det lägger till en del spänning, något att se fram emot och vara spänd över hur det ska gå. Under resans gång så har de självklart råkat ut för flera faror men också många saker som blir "farliga" tack vare vad boken handlar om. En resa runt jorden på bara 80 dagar.

Det är nu vi kommer in på den lite djupare delen av boken. I många böcker så råkar deras karaktärer ut för faror som bi aldrig riktigt stöter på i vardagen. Låt oss ta ett tydligt exempel. Liftarens guide till galaxen. Hur många av oss stöter på faran av att vara på ett rymdskepp med en kurs satt på en närliggande stjärna som ett avslut för en utomjordisk rockstjärnas konsert. Det händer inte. Över huvudtaget. Men till och med mer realistiska exempel, såsom Oliver Twist. Inte är det många av oss som har friheten att läsa böcker som dessa som riskerar att svälta, eller tvingas stjäla bara så att man ska ha råd att äta? Det är ett vanligare "problem" än den med rymdskeppet, men det är inte ett sådant vanligt problem. Inte här i Sverige i alla fall. Grejen med en jordenruntresa på tid är just att den är på tid. Här i västvärlden är en av de allvarligaste sakerna allmänheten håller på att kämpa emot tid. Att ha gott om det, att inte slösa det och så vidare. Många av oss gör nog inte en jordenruntresa på 80 dagar spontant sådär, särskilt inte med en hel förmögenhet på spel. Men vad vi gör hela tiden även om vi vill det eller ej är att kämpa mot klockan. Måste hinna till bussen. Måste handla mat innan de stänger. Måste inte slösa min ungdom och så vidare. Även om boken utspelar sig i en tid länge sedan borta så är deras huvudfiende densamma som många möter idag.

På tal om tid, plats och sådant. Boken utspelar sig i en tid då världen fortfarande var rejält koloniserad, med mycket kunskap i bagaget men ännu mer framför sig. Detta är dels en utmärkt epok att göra detta i, eftersom globaliseringen inte är så stor så att man kan ta ett flygplan eller en båt från ett enda ställe hela vägen runt till samma ställe. Man kan inte heller bara kolla upp saker som tidtabeller eller resevägar bara sådär. Det finns heller inga ordentliga vägar nästan överallt så även om de skulle få tag i en bil så är det inte bara att bära sig av. Det är tydligt att boken utspelar sig någonstans, så att säga, och inte bara är en massa händelser som skulle kunna vara närsomhelst och varsomhelst. Finns det någon koppling till samhället? Den koppling jag tydligast ser är hur samhället såg ut på den tiden och hela temat med tidspress som jag skrev om tidigare. Tidpunkten när den här skrevs var inte direkt någon vändpunkt för hur mycket vi går efter klockan, sen dess att boken skrevs har det nog blivit mer och mer av det. Man kanske kan säga att det är en slags observation över hur beroende vi är på tid samt hur världen blir mindre och mindre. Globaliseringen är i gång när boken skrevs till en sådan utsträckning så att hela anledningen till varför huvudkaraktärerna ger sig av är just för att de slår vad om att nu när man kan åka nästan överallt i världen så skulle det vara möjligt att göra det under 80 dagar.

Det var väl det jag hade att säga om boken för den här gången. Hejdå. Vi ses nästa gång jag skriver.